Uddannelse/pædagogik/kultur/samfund

Uddannelse/pædagogik/kultur/samfund

Klumme

Kultur/litteraturPosted by Finn Wiedemann Fri, November 09, 2018 20:09:40

Klumme fra Fyens Stiftstidende d. 5-11-2018

Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen.

I sidste weekend gik min rejse til Bogforum i Bella Center. Jeg plejer ellers at holde mig langt væk fra den slags, ligesom jeg også kun nødigt lader mig overtale til at handle i Bilka og Ikea. Jeg har det lidt ligesom sangen om Svante i stormagasinet, hvor det hedder: "Når jeg går ind i stormagasin, kræver det mere end almindelig selvdisciplin".

I år udgav jeg dog en bog lige op til bogmessen, hvorfor mit forlag ikke mente, jeg havde nogen undskyldning for at blive væk. I modsætning til de historier, der har holdt mig væk de andre år, om kø, trængsel, masen og puffen, var der det meste af tiden relativt god plads. Der er selvfølgelig arrangementer, gange og passager, hvor folk klumper sig sammen, men vi er ikke i nærheden af den trængsel, som festivaler og stormagasiner ved tilbudstid kan opvise.

Bogforum er en markedsplads, hvor forfattere og forlag ind imellem næsten taler i munden på hinanden fra de mange scener. Antallet af arrangementer er overvældende. Med lidt gode ben og ferm planlægning kan man fx nå Helle Helle, Merete Pryds Helle og Knud Romer inden for en time. Hvis man er til krimiforfattere eller tidens akademiske superstars, er der mulighed for at betræde andre stier. Selve det at bevæge sig fra scene til scene minder meget om rockfestivaler. Bortset fra, at man slipper for lydprøverne, og som det også er tilfældet ved festivaler, når man nogle gange ikke frem til det planlagte, fordi man møder nogen, man kender, eller falder i staver over en bog eller et forlag.

Noget, der er påfaldende i en række forfatterinterview, er, at de i for ringe grad handler om litteratur. I stedet handler de om forfatterens holdninger til dette og hint. Det er ikke særligt interessant. Måske fordi interviewene nogle gange gennemføres af DR-journalister, som kan være udmærkede til at afvikle et interview om skattetryk og mulige politiske bogstavkombinationer, men jo ikke nødvendigvis ved noget om litteratur. Det kræver en god interviewer at få Helle Helle til at fortælle interessante ting om kommaets betydning, sætningers slidstyrke, arbejdet med åbningsreplikker og forsøget på at undgå adverbier som derfor og fordi.

De store forlag fylder selvfølgelig en del. Politikens Forlag har klistret kæmpe billboards af deres forfattere op. Her er det klart bogen, der er det sekundære. Tidens krimiforfattere eksponeres i bedste Kim Jung-Il-stil. Det klæder ikke litteraturen. De bedste oplevelser får man ved at bevæge sig rundt blandt de små mikroforlag. Her er det muligt at få en snak med entusiastiske forlæggere, som brænder for deres udgivelser, og som bruger tid på at præsentere. Her man kan eksempelvis møde H. Harksen, som har specialiseret i "weird fiction", bor i Munkebo, og som har udgivet en bog med undertitlen "Mord i Odense". Eller forlaget URO, hvor Shekufe Heiberg udgiver æstetiske, smukke børnebøger oversat fra persisk til dansk.

Bogforum er en messe, men det er også en lomme i tiden, hvor man kan fordybe sig, fare vild og ind imellem overraskes positivt.

Bogforum er en messe, men det er også en lomme i tiden, hvor man kan fordybe sig, fare vild og ind imellem overraskes positivt

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.