Uddannelse/pædagogik/kultur/samfund

Uddannelse/pædagogik/kultur/samfund

Klumme

Kultur/litteraturPosted by Finn Wiedemann Mon, June 18, 2018 22:36:12
Klumme fra Fyens Stiftstidende d. 11-06-2018

Lige om lidt begynder VM i fodbold, derefter er der dømt bold en måneds tid, inden verdensmesteren kan kåres den 15. juli. Er fodbold drama, big business, kultur, et simpelt spil eller en raffineret afspejling af den moderne verdens grundvilkår.

Tja, måske det hele.

Underholdningen, dramaet og magien kan man håbe på, men ikke forudbestille. VM har sine legendariske øjeblikke, som bliver hængende på enhver fodboldtosses indre skærm, og som kan kaldes frem til særlige lejligheder. Var bolden inde eller ude i VM-finalen mellem Vesttyskland og England i 1966? Maradona som med guds hjælp og hånden scorede i kvartfinalen mod England i 1986. Zidanes udvisning i VM-finalen mellem Frankrig og Italien i 2006.

Fodbold er big business. Korruption og bestikkelse præger FIFA. Pengene dikterer, hvor VM skal afholdes. Denne gang i Rusland, næste gang i Qatar. Lande bruger store sportsbegivenheder som nation-branding, og serverer celebre skuespil til at holde befolkningerne på sikker afstand af politik og dække over sociale problemer og konflikter.

Fodbold er også kultur. Fodbold skaber national identitet og sammenhold og markerer forskelle til andre nationer og fungerer derfor på samme tid som spejl og mur. Fodbold er også en kultur, der ændrer sig, og som indoptager nye kulturelle tendenser. Mange har sikkert samlet på fodboldbilleder som børn. Jeg husker stadig albummet fra VM i 1974 i Vesttyskland.

Dengang kunne man få kort med alle spillere og lande, som deltog ved VM. Sådan er det ikke mere. I årets VM-album, som min søn samler på, og hvis kort udleveres i landets største supermarkeder, kan man foruden alle Danmarks spillere kun få udvalgte internationale stjerner fra en række af VM’s nationer. Der er således ingen spillere fra Iran eller andre af VM´s formodede underdogs. Endelig kan man også få spillere fra kvindelandsholdet. Hvad kan man lære af det? Ja, blandt andet at fodbold udvikler sig under indflydelse fra det omgivende samfund. De pågældende albums reproducerer et par aktuelle markante kulturelle tendenser, f.eks. det stigende fokus på ligestilling mellem kønnene, men også den stigende tendens til at hylde og tilbede stjerner og celebreties. I 1974 forsøgte vi at lære spillernes navne fra Zaire. På den måde var alle deltagere ved VM en slags stjerner. I dag er der kun plads til nationens egne sønner og døtre og så de spillere, som allerede på forhånd har opnået stjernestatus i internationale topklubber. Dagens præstationskultur, som mange unge, ifølge undersøgelser, har svært ved at leve op til, har mange fædre og mødre, og fodboldalbums er en af dem.

Men er fodbold dybest set ikke bare et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt og sparker til en bold i 90 minutter, og tyskerne altid vinder til sidst, sådan som den engelske angriber Gary Lineker engang sagde? Måske. Men det er også en symbolsk kamp og et spil, hvor individet, ifølge Jean Paul Satre, overskrider sig selv og bliver til fællesindivid, og hvor individet hele tiden skal afstemme sin frihed i forhold til kollektivet. Nøjagtig som det er tilfældet i det moderne samfund. Den kommende måned bliver der rig mulighed for at opleve det hele.  • Comments(0)//uddannelse.finnwiedemann.dk/#post54